Het blikje

Wie is de peddel en wie het blikje?

Er bestaat een oefening bij de opleiding van de Commando’s waar 4 commando’s in spé in een kano een parcours moeten afleggen. De peddels zijn vervangen door een soort bezemstelen en er moet dus keihard gepeddeld worden om voortgang te maken. Het is een competitie, wie het eerste aankomt wint.

 

En dan ligt er halverwege een team voorop. De opleiders komen in een kano met gewone peddels langszij en beginnen een kort gesprek hoe het gaat. Tijdens het gesprek bevestigt één van de opleiders ongemerkt aan het achtereinde van de kano een touw van ongeveer 2 meter waaraan een leeg conservenblikje hangt. Na het gesprekje, peddelen de commando’s verder en merken dat het veel minder goed gaat en ze bijna niet vooruit komen. Vaak zien ze pas na lange tijd dat ze geremd worden door het conservenblikje. Ogenschijnlijk een klein ding, maar in deze situatie een grote rem op de kano. 

 

Les 1: Weet goed wie je blikjes zijn in je team! Ze remmen meer dan je denkt. Vaak gaat het heel subtiel.
Les 2: Weet goed wat je blikjes zijn in je team! Dit kunnen normen, regels, oud zeer, niet meer werkende afspraken, angst, groupthink, niet werkende techniek en systemen, hoge werkdruk, slecht contact met je stakeholders, ontbrekend leiderschap en visie en nog veel meer zijn. 

Les 3: Blijf alert, successen behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst

Les 4: Laat je niet afleiden door je opleiders!

 

Facebook reacties: Voer een geldige URL in